Alkaa olla kevät, vielä pakkasia piteli tätä tekstiä kirjoittaessa. Helmikuussa vahvistui, että venytämme Päin Mäntyä-hankkeen ryhmiä toukokuulle, Syksyllä ryhmien tapaaminen mahdollistetaan Etelä-Savon Muistiluotsin toimintana. Blogin lopussa hiukan pohdintaa aiheesta. 

Seuraavaksi ryhmien kuulumisia:

Aivotsumpaa eli ryhmä jossa aivoja treenattu on kokoontunut pari kertaa pienellä porukalla, vielä alkuvuonna isossa ryhmässä. Vähemmän tsumpanneet ja uudet ryhmäläiset ovat olleet Alkajat -ryhmässä, joka tuli nopeasti täyteen! Hyvä niin, sillä pidempään aivotsumpanneista huomaa homman hyödyllisyyden! Osa aivotsumpakonkareista on valtuutettu tekemään keskeneräisiä kynäpaperitehtäviä itsenäisesti ryhmätilassa, ja tuntuu sujuvan!

Ilmaisutaitoryhmä Hurmos on voimissaan, teemme keväällä sketsivideo -projektia. Tosiaan, ryhmämme on saanut  nimen, Hurmos. Päätös nimestä oli demokraattinen sekä yhdessä tehty! Kuin myös kevään sketsimme, jota on tekemässä pari uuttakin ihmistä. Tähän ryhmään on ollut pääsyvaatimuksena huumorintaju ja tekemisen ilo muistiongelmista huolimatta. 

Kuvassa alla muistityön arkea, jossa muistilappuja kuluu :)

Muistilappu%20blogiin.jpg

Muistitreffeillä on alkuvuonna muun muassa kuunneltu toivekappaleita, keskusteltu vertaistuellisesti asioista ja pohdittu tulevia ja mahdollisuuksia jopa sinne asti, entäpä jos tarvitsen palvelutaloasuntoa? Tuumasta toimeen, osa porukkaa tutustuu keväällä Mikkelissä muutamiin palvelutaloihin.

Kävimme tutustumassa Essoten Omatoriin. Erityisesti meitä taisi kiinnostaa Hektori hyvinvointi -ja arkiteknologian näyttelytila, jossa näimme jos jonkinmoista "härpäkettä" mitkä helpottavat arkea tarpeen vaatiessa. Pistimme korvan taa, jos itselle on ajankohtaista voi varata henkilökohtaisen ajan muun muassa tätä varten. Yhteydessä saa olla myös muulla palveluihin tai perhehoitoon liittyvällä asialla joko soittamalla taikka käymällä omatorin Infossa, joka sijaitsee heti näköisällä 2.kerroksessa. Lisätietoa löytyypi: https://omatorille.fi/

Omatorilla%20nautitut%20laskiaispullat.j

Koska Omatori -vierailumme sattui laskiaisen aikaan, kahvilan vapaaehtoiset olivat leiponeet meille pienet ja maukkaat pullat! Kiitos perhehoidon koordinaattorille ja hyvinvointiteknologiaohjaajalle kuin myös muulle Omatorin porukalle lämpimästä vastaanotosta ja tiedon janoon vastaamisesta!

Tähän lopuksi pohdintaa ajankohtaisesta tilanteesta. Päin Mäntyä- ryhmätoiminta vähenee pikkuhiljaa ja syksyllä tilanne on uus. Tutustumme kevään aikana muun muassa Essoten Kiiskinmäen päiväkeskuksen toimintaan. Kiiskinmäen sekä kuntien kuntouttavaan päivätoimintaan on mahdollista hakea kotona asuvien henkilöiden, joiden pärjäämistä sosiaalinen ja monipuolinen kuntouttava, toimintakykyä ja elämänlaatua tukeva ryhmätoiminta tukee. Omatoimisille ja kaupungilla liikkuville Essoten Omatorilla (josta kirjoitettu yllä) tapahtuu arkipäivisin kaikille avointa toimintaa.

Toiveissa on, että tulevaisuudessa työikäisten, tai nuorempien eläkeläisten erityiset elämäntilanteet, saatika ryhmämuotoiset tarpeet eivät unohdu. Oli ikää 60 tai 80 vuotta, sairastumista muistisairauteen tai muistin heikkemistä kukaan ei toivo. Monesti elämäntilanne sekä aktiivisuus ovat erilaisia eri ikäisillä. Kuitenkin olemme kaikki yksilöitä omine toiveinemme ja haaveinemme sekä palvelun tarpeet ovat erilaisia kaikilla. Ei ole olemassa taulukkoa miten elämä menee, joten ei voi täysin ennakoida, miten sairaus etenee. Koska olemme muutakin kuin sairauksiemme summa, tarvitaan hyviä kohtaamisia, iloisia asioita ja ihmisinä toisiamme.

Keväällä vielä nautimme hyvän porukan seurasta Mikkelin seudun Muisti ryn Päin Mäntyä -hankkeen puitteissa.

Savolaisittain blogin sanoma tiivistettynä: "Murheen kantaa yksinnii vuan illoon pittää olla kaks tai usseempi!"