Syyskuussa vietetään vuosittain muistiviikkoa (vko 38). Muistiyhdistyksien jäsenille on kolahtanut postilla Muisti-lehti, joka on sairastuneiden oma numero "lukijoiden tekemä".

*Jos nyt kiinnostuit yhdistyksen jäsenyydestä, lisätietoa ja liittymisohjeet löytyvät: https://www.muistiliitto.fi/fi/tuki-ja-palvelut/muistiyhdistys-lahellasi/muistiyhdistykset/mikkelin-seudun-muisti/mikkelin-seudun-muisti-ry

Alla kuvassa Päin mäntyä-porukan tekemä artikkeli:

20180919_082127.jpg

Hiukan historiaa: Keväällä meidän porukka innostui tästä tarjotusta mahdollisuudesta tehdä artikkeli! Kaikilla ryhmäläisillä on ollut siis mahdollisuus vaikuttaa jutun sisältöön ja teemaan keväällä. Artikkelilla pyrimme kertomaan muun muassa:

-millaista toiminta on,

-mitä vertaistuki merkitsee,

-ja miksi kohderyhmään kuuluvan kannattaa lähteä mukaan toimintaan!

Oltiin niin motivoituneita tekemään juttu, että tekstistä karsiutui ainakin puolet pois merkkimäärän tullessa vastaan. Ideoita ja ajatuksia tuli paljon, jotta lukijan kiinnostus herää. Alunperin teksti ei tietenkään sisältänyt mitenkään yksityiskohtaista ja seikkaperäista tietoa mitä teemme, vaan liekö tämä Etelä-Savon ilmapiiri vai mikä, kun ei tarinasta taho tulla loppua kun kerran aloittaa ;)  Tämän viikon muistitreffeillä todettiin, että ollaan tyytyväisiä juttuun! Joku laittaa leikekirjaan, joku suosittelee ryhmää muille, naapurit ja ystävät saavat luettavaksi, iloitaan esillä olosta ja siitä että meillä on hyvä porukka ja tunnelma! :)

Ps. Tämä meidän artikkeli, aivotsumpausta, ym. vilahteli pe 21.9.19 klo 7 Aamu-uutisissa, jossa haastateltiin työikäisenä sairastunutta Jaria Oulusta. Linkistä alla näet uutiset kokonaisuudessaan. (aihe alkaa kohdasta 01:12->)  https://areena.yle.fi/1-50008063

M%C3%A4nty%20s%C3%A4yn%C3%A4tti%20syysku

Näin syyskuussa kaikki Päin mäntyä- ryhmät ovat käynnissä. Muutakin mukavaa on tulossa, teatterista nauttimista, kädentaitoja, tähtitornia..

-Muistitreffit odottaa jo lokakuuta kun tapaamme jälleen Savonlinnan kollegat (Muistilehden artikkelissakin mainitut Hyvät Hemmot).

-Aivotsumpaajat käyttävät päätänsä minkä kerkeävät eli haastavat aivonsa ahaa- sekä muiden aivotreeniharjoitteiden parissa.

-Elokuvan tekijät pitävät huilia, sillä luontoretken ulkokuvaukset on kuvattu! Marraskuussa palaamme asiaan.

Muutama uusi kohderyhmään kuuluva mahtuu mukaan, joten rohkeasti yhteyttä jos tunnistat itsesi ;)

 

Ammattilaisille suunnattu muistifoorumi pidettiin to 20.9 Juvalla Partalan Kartanossa.

20180920_092055%20%282%29.jpg

Työikäisten muistisairauksista kertoi Merja Hallikainen (kuvassa) Neurologian erikoislääkäri, tutkimusjohtaja Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksiköstä. Saimme ajankohtaista tietoa diagnostiikasta ja uusista tutkimustuloksista sekä meneillään olevista tutkimuksista. Merjan mukaan työikäisten muistisairaiden kuntoutukseen tulisi laittaa enemmän paukkuja sekä varmistaa, että sairastuneilla ja läheisillä on oikeaa tietoa. Hänen näkemyksensä mukaan aivan liian vähän panostetaan tähän tällä hetkellä yhteiskunnassa. Annetun tiedon tulisi olla asianmukaista ja elämän tulisi jatkua mahdollisimman normaalina sairastumisen jälkeen. Tärkeää on että syödään ja nukutaan hyvin, nukkuessa kun aivot puhdistuvat ja uusi opittu tieto tallentuu.

Meitä kuulolla olevia ammattilaisia Merja vielä lopuksi sparrasi, että hyväntahtoinen, lempeä ja rauhallinen asenne ovat ensisijaisen tärkeää muistisairaita kohdatessa. Tulee hoitaa yksi asia kerrallaan ja käytetään muistitukia.

Muistifoorumissa kerroimme myös Päin mäntyä-hankkeesta ja katsoimme lyhytelokuvamme "Onks sullaki se". Elokuvan toivomme tuomaan mieleen muun muassa sen, että "Onhan se muillakin" ja että työikäisiä, alle 70-vuotiaana sairastuneita on. Silti, huumori ja vertaiset voi toimia, jos menee Päin mäntyä.